Image

Új alapokon a hazai hulladékgazdálkodás

hibrid szakmai program

Az MVSZ Képzési Központ által szervezett hibrid szakmai programon való részvételt mindazon tagjainknak ajánljuk, akik az új uniós körforgásos gazdasági modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszerre kíváncsiak, szeretnék megismerni a hulladék összegyűjtésének és hasznosításának új mechanizmusát, a díjfizetést és a termékdíj új jogszabályi kereteit.

Jelentkezési határidő: 2023. március 26-ig

Az idei év egyik nagy kihívást jelentő feladata az új körforgásos gazdaság modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése lesz 2023. július 1-től. Az új rendszerre való átállás új jogszabályi és jogalkalmazói szereplőket vezet be, ideértve a hulladékgazdálkodás új koncesszorát, akivel az állami hulladékgazdálkodási közfeladat körébe tartozó hulladékok visszagyűjtését és kezelését végző szolgáltatók alvállalkozóként szerződnek. Az adminisztrációs és adatszolgáltatási feladatok elvégzésének hatósága a hulladékgazdálkodási hatóság (kormányhivatal) lesz és a NAV feladatköre is jelentősen változik.

az új EPR rendszer alapjaikiket érint az új EPR díja koncessziós társaságróla NAV régi, új feladataitermékdíjas szabályok változása

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerében a gyártók díjat fizetnek az általuk kibocsátott körforgásos termékekből (11 termékkör, úgymint csomagolás, egyes egyszer használatos műanyagtermék, elektromos és elektronikus berendezés, elem és akkumulátor, gépjármű, gumiabroncs, irodai papír, reklámhordozó papír, sütőolaj és -zsír, textil termék, bútor fából) képződő hulladék visszagyűjtéséért való anyagi felelősségvállalás okán, a környezetvédelmi termékdíjfizetési kötelezettség pedig  zöld adóként viselkedik majd, amelyből az anyagi felelősségvállalás mértékében az energiaügyi miniszter rendeletében megállapított  kiterjesztett gyártói felelősségvállalás díja (EPR díj) levonásra fog kerülni. Az új rendszer végrehajtási jogszabályi keretei napjainkban kerülnek kihirdetésre, az új szereplők funkciói és a gazdálkodóktól a jövőben elvárt kötelezettségek ismerete elengedhetetlen lesz.

Sok cég jelenleg sincs is tisztában a keletkező hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeivel, az új rendszerben az érintettség még általánosabb és kiterjedtebb lesz. Az MVSZ már évek óta nyomon követi a koncepció alakulását, a megvalósításra való átállásban is első kézből származó információkkal szeretnénk támogatni a gazdálkodókat.

Az online résztvevőknek bejelentkezés, a személyes résztvevőknek gyülekező 9.00-9.30 között, az előadások 9.30 órától 15.30 óráig tartanak két nagyobb blokkban, ideértve mindkét blokk végén fél-fél óra konzultációt a résztvevők kérdéseiből (az online résztvevők chatfalon kérdezhetnek)

  • a terem 100 fő befogadására képes, így a jelentkezéskor regisztrált sorrend szerint ezen limitig az MVSZ tagjai személyes jelenléttel vehetnek részt a Lurdy-ház Konferencia és Rendezvényközpont 7. termében (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.), vagy
  • bárki csatlakozhat online módon, mivel az előadásokat élőben közvetítjük. A linket az online jelenlétre regisztráltak 2023. február 27-én kapják meg elektronikus üzenetben a regisztráción megadott emailcímen.

A rendezvény NEM kreditpontos. A kreditpontok gyűjtését az MVSZ külön továbbképzési programja valósítja meg, amelynek tavaszi programjai még egyeztetés alatt állnak, de hamarosan meghirdetésre kerülnek.

A szakmai programot az MVSZ Képzési Kft. bonyolítja le.

Érdeklődni emailen az info@vamszovetseg.hu email címen, vagy 

  • Gubrán Georgina Lina titkárságvezetőnél +36-70-967-8900,
  • Görög Mária oktatási asszisztensnél a +36-70-967-8860,
  • Gubrán Eszter titkársági asszisztensnél a +36-70-677-0197

mobilszámon lehet.

A programtervet innen töltheti le.

  • Tagjaink részére: 9 000-, Ft/fő + ÁFA
  • Nem MVSZ tagok részére: 25 000-, Ft/fő + ÁFA

A jelentkezők a regisztrációval vállalják, hogy a részvételi díjat a programot követően kiállításra kerülő számla ellenében a bejelentett személyek számának megfelelően, a számlán feltüntetett határidőre átutalják a MVSZ Képzési Kft. 10700392-71535863-51100005 számú, az CIB Banknál vezetett számlájára!